Jongleren en gezondheid

Over de werking van jongleren

Leren jongleren

Met behulp van onderstaande instructies leer je met 3 ballen jongleren. De eerste oefeningen zijn eenvoudig. Als je ze onder de knie hebt, kan je doorgaan met de volgende oefening.

1. Begin met één bal
Gooi de bal in een mooie boog van de ene hand naar de andere. De bal moet net even boven het hoofd uit komen. Het hoogste punt is niet in het midden maar iets links daarvan, ongeveer boven het linkeroor. Vang de bal soepel op door met de hand iets mee te gaan naar beneden. Beweeg de onderarm bij het gooien iets naar binnen. De bal maakt een mooie boog door de lucht, geen cirkel. Als je de bal helemaal volgt – dus in de lucht en in de hand – dan beschrijft die een liggende 8.

2. Pak een tweede bal erbij
Begin met een bal in iedere hand. Gooi eerst de bal vanuit je rechterhand in een boog (net boven je hoofd) naar je rechterhand. Wanneer de bal z’n  hoogste punt bereikt, gooi je de tweede bal vanuit je linkerhand met een even hoge boog naar je rechterhand. De tweede bal gaat onder de eerste door (zie stap 1). Vang de eerste bal met je linkerhand en daarna de tweede bal met je rechterhand. Stop. Doe dan dezelfde oefening, maar start dan met je linkerhand in plaats van je rechterhand. Oefen totdat het soepel loopt en beide ballen even hoog komen. Als dat goed gaat, kun je op het moment dat beide ballen even in de lucht zijn, in je handen klappen. Dat is op het moment dat je de derde bal zou gooien. Veel gemaakte fouten zijn het gelijktijdig gooien van de ballen en het doorgeven van de tweede bal in de andere hand (= kaatsen). Dat laatste is meestal te voorkomen door eerst met je niet-dominante hand te beginnen.

3. Jongleren met drie ballen
Begin met twee ballen in de rechterhand, waarbij je de ene met pink en ringvinger vastklemt tegen de muis en de andere met de duim en wijsvinger tegen de andere bal vastklemt, en een bal in je linker. Als je links bent, is het net andersom. Gooi eerst de bal uit je rechterhand die je met de duim en wijsvinger vast hebt met een boog naar de andere hand. Wanneer de bal z’n hoogste punt bereikt, gooi de bal uit de linkerhand. Vang de eerste bal met je linkerhand. Wanneer de tweede bal z’n hoogste punt bereikt, gooi dan de derde bal vanuit je rechterhand. Dat kan in het begin lastig zijn. Het helpt vaak om de bal in de rechterhand iets naar duim en wijsvinger te laten rollen voordat je gooit door de hand iets naar beneden te houden. Wanneer de derde bal z’n hoogste punt bereikt, gooi dan weer de bal vanuit je linkerhand in een mooie boog naar rechter. Vang in je linkerhand, enzovoort. …

Problemen en oplossingen
– Ik moet steeds naar voren lopen als ik jongleer
Dit is in het begin een veelvoorkomend probleem. Ga vlak voor een muur of een bed staan zodat je niet naar voren kunt bewegen.
– Ik kom niet aan het gooien van de derde bal toe, omdat ik de tweede bal wil vangen.
Concentreer je op het gooien van de derde bal. Probeer tweede bal zelfs niet te vangen.
– De ballen ketsen tegen elkaar/ er is niet genoeg tijd om de derde bal te gooien.
Zorg ervoor dat alle ballen een mooie boog maken, net boven het hoofd.

Ben je visueel ingesteld en heb je de instructies liever in stripvorm, klik dan hier.

Variaties
Als het lukt om de drie ballen in de lucht houden, kun je gaan variëren en een echter jongleur worden. Het aantal variaties is bijna onbeperkt. De eerste variatie is de ‘half-shower’: in plaats van de ‘cascade’, het standaard 3 ballen patroon, gooi je nu een bal vanuit de rechterhand over de rest van het patroon heen, dus iets hoger dan je gewend bent. Wanneer je de bal met de linkerhand gevangen hebt, ga je door met het normale patroon.

Workshops
Samen met Circaso, de circuswerkplaats van Den Haag,  heb ik vijf keer de Haagse Circusdag georganiseerd. Tijdens de circusdagen werden er workshops gegeven, was er volop gelegenheid om zelf te oefenen en anderen te ontmoeten en aan het einde van de dag waren er leuke optredens. De Haagse Circusdagen trok telkens zo’n 150 mensen uit heel het land. Foto’s zijn te vinden op www.haagsecircusdag.nl

Voor kinderen organiseert Circaso verschillende circuslessen. Meer info vind je op www.circaso.nl.

Voor kleine groepen verzorg ik wel eens jongleerworkshops op maat . Voor meer info kun je contact met mij opnemen; telefonisch 070-3815301 (’s avonds) of per email: henk.vanandel @ hetnet.nl

Een workshop op het strand
Een workshop op kantoor
Circusles op school

Circuswerkplaats in Laak

*

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: