Jongleren en gezondheid

Over de werking van jongleren

Doelstelling

Jongleren is leuk om te doen, maar volgens velen is het ook goed voor je. Het houdt je in beweging en stimuleert de hersenen. Omdat je beide handen gebruikt, moeten de linker- en rechter hersenhelft goed met elkaar communiceren en dat schijnt allerlei positieve effecten te hebben.

Dat klinkt allemaal geweldig, maar als je op internet op zoek gaat naar de achtergronden en onderbouwing van deze fantastische statements, vind je niet zoveel. Het is lastig om de goede ingangen te vinden. Omdat ik zelf met veel moeite in de loop der tijd een aantal artikelen heb gevonden, wil ik het anderen gemakkelijker maken. Maar ik ben ook op zoek naar ervaringen en reacties van anderen. Zijn er ook negatieve effecten? Zo kan ik mij goed voorstellen dat teveel jongleren leidt tot RSI-achtige klachten.

De titel van de blog heb ik bewust wat ‘vaag’ gehouden, omdat dit ruimte laat voor de verschillende aspecten van jongleren waarin ik geïnteresseerd ben. Specifieker gaat het mij om de volgende thema’s:

De invloed van jongleren op  de hersenen: Iedere beginnende jongleur weet dat je in een soort flow komt als het lukt om de drie balletjes in de lucht te houden. Dat geldt ook voor gevorderde jongleurs als ze zich een nieuwe patroon eigen maken. Waar komt komt die flow vandaan? Is dat een blijvend verschijnsel of treedt dat alleen op als je iets nieuws leert?

– Jongleren en gezondheid: jongleren houdt je in beweging, dat is goed voor de gezondheid. Maar je moet ook telkens bukken om de ballen die op de grond zijn gevallen, op te rapen. Dat bukken is belastend voor je rug als je dat niet goed doet. De handbewegingen zijn voortdurend hetzelfde. Daarom ziet het er ook zo gemakkelijk uit als iemand het onder de knie heeft. Het is een logisch geheel. Maar leidt dit ook tot RSI-klachten?

– Jongleren en lifestyle: als ik in buiten sta te jongleren, vragen kinderen steevast of ik een clown ben en in het circus werk. Blijkbaar hebben mensen stereotiepe ideeën over jongleurs. Zijn die ergens op gebaseerd? Welke mensen jongleren en wat zijn hun kenmerken? Hangen die samen met een bepaalde lifestyle?

Jongleren en onderwijs: leren jongleren wordt gezien als een metafoor voor het leren in het algemeen. Voor kinderen kan leren jongleren daarom van grote invloed zijn op latere schoolprestaties. Ook het even jongleren tijdens een werkonderbreking zou een positieve invloed hebben op de creativiteit en werkpresaties van werknemers. Is dat ook zo?

Jongleren en management: regelmatig wordt tijdens managementtrainingen  een workshop jongleren aangeboden. Managers moeten ‘leren loslaten’. Maar helpt dat ook om medewerkers aan te sturen of is het een mooi verkooppraatje zodat jongleurs een leuke bijverdienste hebben?

Op deze blog publiceer ik artikelen over deze thema’s. Daarnaast ben ik op zoek naar ervaringen van mensen. Dus als je nog een artikel of een verhaal hebt, reageer!

Artikelen kun je mij ook toesturen: Henk.vanAndel @ hetnet.nl

Onder ieder artikel staat zoveel mogelijk de bron vermeld. Helaas heb ik die niet altijd meer en soms bestaat de link naar het oorsponkelijke artikel niet meer.

Een Reactie op “Doelstelling

  1. Wim Slabbekoorn juni 29, 2016 om 3:28 pm

    Interessant: momenteel ben ik voor jongeren een tussenjaarprogramma aan het ontwikkelen (www.lifeisajourney.nl/tussenjaarzeeland). Onderdeel daarvan is jongleren (de kunst van het loslaten) Ik wil dit symbool laten staan voor het feit dat juist het kiezen van een studie soms betekent dat je twijfels/onzekerheden los moet leren laten. Daarnaast is het ook gewoon leuk om te doen en als onderbreking in een ruimte met een groep lijkt het me een welkome intermezzo!
    Succes: keep up the good work!

Plaats een reactie